Ενημερωτικές Εκδηλώσεις

Friday, November 10, 2017 - 12:00

Την Παρασκευή 10 Νοέμβρη, οι σπουδαστές, αφότου μελέτησαν συστηματικά μεγάλα ορεινά συγκροτήματα του πλανήτη (Drakensberg – Νότια Αφρική, Απέννινα – Ιταλία, Βολιβιανές Άνδεις – Βολιβία), κλήθηκαν να παρουσιάσουν στο κοινό τα φυσικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά των βουνών αυτών. Και ποιο είναι, ίσως, το πιο απαιτητικό και γεμάτο όρεξη για γνώση κοινό; Μα φυσικά τα παιδιά. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σε συνεργασία με τους δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Μετσόβου, οι μαθητές της πέμπτης και έκτης τάξης ήρθαν στο ΜΕΚΔΕ να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις των σπουδαστών. Η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη.

Monday, April 3, 2017 - 09:30 to Friday, April 7, 2017 - 15:30

Το ΜΕΚΔΕ ανοίγει τις πύλες του στο κοινό με μια ενδιαφέρουσα και ποικίλη θεματολογία πάνω σε ζητήματα των ορεινών περιοχών. Την εβδομάδα από 3 ως 7 Απριλίου 2017, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά διαλέξεων στο χώρο του ΜΕΚΔΕ σε καθημερινή βάση.

Τη Δευτέρα (03-04-2017) και Τρίτη (04-04-2017), ομάδα αποτελούμενη από τον Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ Κ. Μωραΐτη, την Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ Έλενα Κωνσταντινίδου, την Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ Ελευθερία Τσακανίκα και την ΕΤΕΠ Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ Μαρία Μπαλοδήμου θα ασχοληθεί με τους τους παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς. Συγκεκριμένα, η θεματολογία θα αφορά σε ζητήματα ταυτότητας του τόπου και πολιτισμικού τοπίου, στην προστασία και ανάδειξη των ορεινών οικισμών και στην ένταξη των σύγχρονων αναγκών στην παράδοση.

Την Τετάρτη (05-04-2017) και την Πέμπτη (06-04-2017), ο Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ Απόστολος Αρβανίτης και η ΕΔΙΠ Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ Στέλλα Γιαννακοπούλου θα μιλήσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ορεινών περιοχών και τις επιπτώσεις του στην ανάπτυξη. Αντικείμενο των διαλέξεων είναι η ανάδειξη της συμβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις βασικές αναπτυξιακές προοπτικές των ορεινών περιοχών, με βάση την ανάλυση και την αξιολόγηση της διεθνούς εμπειρίας, της ελληνικής νομοθεσίας, των υφιστάμενων θεσμών και της πρακτικής εφαρμογής.

Την Παρασκευή (07-04-2017), η Καθηγήτρια Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ Ιφιγένεια Κάγκαλου θα μιλήσει για την αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης υδάτινων σωμάτων σύμφωνα με την Οδηγία-Πλαίσιο. Η διάλεξη θα προσανατολιστεί στην προστασία του συστήματος του ποταμού Καλαμά, ενός ποταμού ζωτικής σημασίας για μεγάλο τμήμα της Ηπείρου, ο οποίος δέχεται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας, στο Μέτσοβο, από τις 09:30 έως 15:00. Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν πιστοποιητικά συμμετοχής.

Thursday, November 3, 2016 - 10:00

On November 03, 2016, the one-day meeting of the MSc Programme titled: "Mountains of the world ...in Metsovo" took place at the M.I.R.C.'s facilities in Metsovo. The meeting was attended by the pupils of the 1rst Elementary School of Metsovo, as well as by local residents. The MSc students presented the special characteristics regarding the natural and cultural environment of four important mountain areas of the world namely, Mountains of the Moon (Africa), The Sacred Mountains of China, Mauna Loa (Hawaii), Scandinavian Alps.

The second annual meeting with the pupils was successful. Pupils showed interest in learning about mountains_things with which they hadn't come in contact before. The vivid and colorful presentations of the students arose pupils' interest and transformed learning into game. Their teachers commended on the positive effect of these meetings, on pupils, and their wish to repeat it the next year. 

 

You can see the four presentations here:

Thursday, November 5, 2015 - 10:00

Στις 5 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε Ημερίδα του ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» (Β' κατεύθυνσης του ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη»), με θέμα «Τα βουνά του κόσμου ...στο Μέτσοβο» στις εγκαταστάσεις του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του ΕΜΠ.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μετσόβου, καθώς και κάτοικοι της περιοχής. Οι φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος παρουσίασαν τέσσερα σημαντικά βουνά του κόσμου (Αραράτ, Δολομίτες, Καμτσάτκα και Ποποκατεπέτλ - Μεξικό), προβάλλοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους αλλά και τα κοινά τους σημεία.

Η επιτυχία της Ημερίδας μας ωθεί στο να διοργανώνουμε μια τέτοια εκδήλωση κάθε χρονιά στο ξεκίνημα του ΔΜΠΣ για τους μαθητές της περιοχής αλλά και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο.