Ο κόσμος θα φτιάξει τη σήραγγα των Τζουμέρκων
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών και τους Δήμους Κεντρικών και Βορείων Τζουμέρκων, τη Δευτέρα 28/11/2022, στην αίθουσα τελετών της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, με θέμα την Σήραγγα Θεοδωριάνων Μελισσουργών «Οφέλη και Προοπτική για τα Τζουμέρκα».
Την εκδήλωση άνοιξε ο Χ. Λαναράς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών. Κύριος ομιλητής ήταν ο Διευθυντής του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. και Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών ΕΜΠ Καθηγητής Δημήτρης Καλιαμπάκος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Άρτας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Γ. Στύλιος, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ Βουλευτής Άρτας κα. Ο. Γεροβασίλη, ο Βουλευτής Άρτας από το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Χ. Γκόκας, ο Βουλευτής Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ κ Ι. Μπαλάφας, ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χ. Χασιάκος, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Ι. Σεντελές, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής κ. Κιάμος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών κ. Γ. Μανιώτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Τζουμέρκων κ. Ζώνιος, εκπρόσωποι των Αδελφοτήτων των Τζουμέρκων και πολλοί Τζουμερκιώτες. Συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο δημοσιογράφος κ. Α. Ραβανός.
Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Έργου « Προκαταρκτική διερεύνηση και σχεδιασμός από το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνα οδικής σήραγγας μεταξύ των οικισμών Θεοδωριάνων - Μελισσουργών» που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, ο κ. Καλιαμπάκος αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα της απομόνωσης των ορεινών περιοχών και τις δυσχέρειες που αυτή επιβάλει στους κατοίκους τους, με αποτέλεσμα τον συνεχή εκφυλισμό και την πληθυσμιακή απερήμωσή τους. Την ίδια στιγμή τόνισε ότι στις αναπτυγμένες ορεινές χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στην Αυστρία, στην ορεινή Ιταλία, στην Ελβετία, οι κάτοικοι συνδυάζουν τα προνόμια του να ζει κανείς σε ένα καθαρό ορεινό περιβάλλον με την αμεσότητα της σύνδεσής τους με άλλα κέντρα υπηρεσιών. Η διαφορά έγκειται στο ότι εκεί έχουν αναπτυχθεί συγκοινωνιακά έργα υποδομών, με ευρεία χρήση σηράγγων, που επιτρέπουν γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση στις ορεινές περιοχές με τη μέγιστη περιβαλλοντική προστασία. Σε αντίθεση, ολόκληρη η ορεινή Ελλάδα είναι δύσβατη, με την περιοχή των Τζουμέρκων να αποτελεί μια από τις πλέον απομονωμένες και με πολύ κακές υποδομές ορεινές περιοχές της Ελλάδας.
Το έργο της σήραγγας που ολοκληρώνει τον «δακτύλιο των Τζουμέρκων», είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τα Τζουμέρκα και την Ήπειρο γενικότερα. Αποκαθιστά την ιστορική, πολιτισμική και παραγωγική ενότητα των Τζουμέρκων που σήμερα παρουσιάζει τάσεις ανισόμετρης ανάπτυξης, μειώνει άμεσα την απομόνωση σε 48 οικισμούς των Τζουμέρκων και της γύρω περιοχής, δίνει τη δυνατότητα διάχυσης των επισκεπτών σε όλα τα Τζουμέρκα, ενισχύει συνολικά την ελκυστικότητα της περιοχής πολλαπλασιάζοντας τα σημεία ενδιαφέροντος, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, ιδιαίτερα στους «χειμωνιάτες», δίνει νέες δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα της περιοχής, προσφέρει νέα και λειτουργική σύνδεση της Θεσσαλίας με το κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ο κ. Καλιαμπάκος αναφέρθηκε στις τεχνικές ιδιαιτερότητες του έργου που έγιναν αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας από την ερευνητική ομάδα. Επεσήμανε το γεγονός ότι οι σήραγγες σε όλο τον κόσμο επιλέγονται γιατί προσφέρουν τη μέγιστη περιβαλλοντική προστασία. Η σήραγγα στα Τζουμέρκα θα είναι μια σήραγγα βάσης που θα περνά κάτω από τους πρόποδες του ορεινού όγκου της Τούρλας, καταργώντας ένα επιφανειακό δρόμο που σήμερα περνά από τις βουνοκορφές και το Κέντρο Άγριας Ζωής της περιοχής. Ως υπόγειο έργο εξ ορισμού προσφέρει τη μέγιστη προστασία του τοπίου ενώ θα προσφέρει άμεση περιβαλλοντική αναβάθμιση όσον αφορά στις συνολικές εκπομπές καυσαερίων, συγκρινόμενο είτε με τη περιμετρική διέλευση των Τζουμέρκων είτε με την υφιστάμενη χωμάτινη σύνδεση. Τέλος, μίλησε για το κόστος αλλά και για τα οφέλη που προκύπτουν. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ιδιωτικοοικονομικά και κυρίως τα κοινωνικά οφέλη που προκύπτουν οδηγούν σε απόσβεση του κόστους σε ένα ορίζοντα 5-10 ετών και δικαιολογούν τη δημόσια χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου. Προτείνεται έτσι, η άμεση ένταξή του σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα-πλαίσιο από την πολιτεία.
Ο ομιλητής ολοκλήρωσε την ομιλία του με την επισήμανση ότι το έργο δεν είναι σήμερα εγκεκριμένο, ούτε προαποφασισμένο σε κάποιο επίπεδο διοίκησης. Επομένως, μόνο η ενεργή και αποφασιστική δράση των πολιτών και ιδιαίτερα των τοπικών κοινωνιών μπορεί να μετατρέψει μια απολύτως αναγκαία λύση σε πραγματικότητα, καταλήγοντας: «Ο κόσμος έφτιαξε το γεφύρι της Πλάκας, ο κόσμος θα φτιάξει και τη σήραγγα των Τζουμέρκων!».
Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση και παρεμβάσεις των βουλευτών και δημάρχων της περιοχής, όπως επίσης και από κατοίκους των Τζουμέρκων.
Ολόκληρη την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο: