Συζητώντας με την 20χρονη συγγραφέα Κατερίνα Δασούλα στο ΜΕΚΔΕ

Την Πέμπτη, 19/01/23, αμέσως μετά τις πίτες, οργανώσαμε στο ΜΕΚΔΕ παρουσίαση του βιβλίου «Ματωμένο γράμμα», με προσκεκλημένη τη συγγραφέα του, Κατερίνα Δασούλα.

Η Κατερίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μέτσοβο, σπουδάζει στα Γιάννενα στη Φιλοσοφική Σχολή και μοιράζει το χρόνο της σε Γιάννενα και Μέτσοβο. Αγαπάει τον τόπο της, αυτό εμφανίζεται από τις πρώτες κουβέντες και, σε αντίθεση με πολλούς συνομήλικους, μέσα στα βουνά νιώθει ελεύθερη. Της άρεσε πάντα να γράφει, ήταν η δική της απόδραση όταν το έξω δεν έμοιαζε ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Έγραψε το βιβλίο στα 14-15 της χρόνια και, αναπάντεχα, το είδε να βραβεύεται και να εκδίδεται.

Η Κατερίνα ξεδίπλωσε με τόλμη τον προσωπικό της κόσμο μπροστά στο κοινό. Τα όνειρα, τις προσδοκίες, την προσωπική της ματιά στα πράγματα. Κι όταν ρωτήθηκε για το αν αυτά είναι συμβατά με τη δουλειά της σήμερα στο Μέτσοβο και τη βοήθεια που δίνει στην οικογενειακή επιχείρηση, απάντησε με χαμόγελο «είμαι μια περήφανη σερβιτόρα», κερδίζοντας ακόμη περισσότερο τη συμπάθεια του κοινού. Η Κατερίνα συνεχίζει να γράφει, με διαφορετική προσέγγιση, φιλοσοφική αυτή τη φορά, και άλλες προσλαμβάνουσες. Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τη δεύτερη απόπειρά της.

Η συζήτηση ήταν διπλά ευχάριστη. Ο οντάς γέμισε με κόσμο. Με ανθρώπους που ανηφόρισαν, παρά τη δυνατή βροχή, με όρεξη να ακούσουν και να μοιραστούν. Η συζήτηση πέρασε τα όρια του βιβλίου και ανοίχθηκε σε θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Πώς δεν θα φύγει ο κόσμος από τα βουνά και πως θα γυρίσει πίσω; Πώς θα ξαναζωντανέψουν οι ορεινές κοινωνίες; Ειπώθηκαν πολλά. Ιδέες ενδιαφέρουσες που πρέπει να περάσουν από τα λόγια στην πράξη.

Το βιβλίο στάθηκε μια εξαιρετική αφορμή να γνωρίσουμε ακόμη πιο πολύ την τοπική κοινωνία. Κάποιοι, ήρθαν κοντά μας πρώτη φορά. Αλλά ήταν σαν να γνωριζόμαστε από παλιά. Είναι η οικειότητα που γεννιέται από τη συζήτηση για κοινούς στόχους. Στο μέλλον, θα πυκνώσουμε τις αφορμές και τις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις μέσα από αυτές.

 

Ημερομηνία: 
Thursday, January 19, 2023 - 19:00